16 juli 2012

Fin Fisk, Mysigt Café & Vedugnspizza - Mat på Österlen

Mandelmanns trädgård och café i Rörum utanför Kivik.

Apotekarns medelhavsträdgård och café  i Simrishamn

Kafferosteriet på Österlen
Efter Stockholm är nog Österlen vedugnspizza-tätast i landet. Inte oss emot. Vi äter gärna en bra pizza. Eller två. Typisk inredning för vedugnsställen - och för all del för många mysiga caféer Österlen -  är spröjsade fönster, putsade väggar och Caravaggio-lampor. Tröttnar inte på den kombon i första taget. Gillar massor! Funderar om det finns någonstans hemma vi kan klämma in en Caravaggio för att liksom behålla Österlen-stämningen. Återstår att se.
Redan på Österlen-trippen för fem år sedan försökte vi boka bord på Friden. Ville testa deras vida omtalade vedugnpizza, lyckades inte boka bord då, och inte heller denna sommar. Trots att jag mejlade redan för en vecka sedan inget svar och har ringt i stort sett varje dag här inget svar eller upptaget. Har hört bekanta anse att Friden är överskattat, men vi hade velat prova och bedöma själva. Värdig konkurrent är oavsett Kafferosteriet på Österlen, där vi åt otroliga pizzor. Kafferosteriet är väl värt ett besök, så mycket mer än ett pizza-hak, en fantastisk hotellanläggning med café och restaurang i lågmäld, enkel och väl genomtänkt stil. En hel del fin inredning från Norrgavel då Nirvan Richter haft ett finger med i utformningen.
Andra caféer som blev omedelbara favoriter är bland annat Apotekarns i Simrishamn, Olof Viktors i Glemminge och Mandelmanns trädgårdscafé utanför Kivik.
Apotekarns började som en medelhavsträdgård och har över tid utvecklats med café, bed- and breakfast och livstilsbutik. Supermysigt ställe mitt inne i Simrishamn som man gärna  semesterhänger en stund extra på. Olof Viktors ligger inåt Skåne i typ ingemansland, men väl värt omvägen för det prisbelönta bageriet och caféet som drivs av konditorn Jan Hedh. Mandelmanns trädgård påminner lite om Rosendahls trädgård i Stockholm. Supermysig trädgård och finfina bakverk i caféet toppas av ett antal djur i hagar som gör detta ställe till ett vattenhål för barnfamiljer. Perfekt ställe där de vuxna får fika i lugn och ro medan barnen kollar in kattungar, griskultingar och hönor i all oändlighet.
Till sist, två riktigt bra fiskrestauranger. Buhres fisk i Kivik och Vitemölla Badhotell i Vitemölla. Röding, marulk, torsk och spättor, allt smakar som en dröm. I stället för att utmana ödet och prova fler fiskrestauranger så återvände vi upprepade gånger till dessa två. Better safe than sorry.

2 kommentarer:

  1. Oh dit måste jag åka, till vedungspizzan! Vilken otroligt bra guide du har gjort här! kram Caroline

    SvaraRadera
  2. Caroline. Jaa, du kommer att älska Kafferosteriet!

    SvaraRadera